vrijdag 7 oktober 2011

over kweeperen ...

hierbij wil k een zeer lieve kollega van mij bedanken
die mij een pleziertje deed met een "kistje" zelfgekweekte kweeperen!


sommige mensen "horen het in Keulen donderen" als k het over kweeperen heb, bij deze ... ;)


receptje volgens moeke:
snij de kweeperen in stukken met pel
(blijkbaar mag ook de kroos eraan blijven volgens een lezer bij MmsZsaZsa)
doe (in dit geval) in ne super grote kastrol, overgiet met
(kraantjes)water
laat koken tot de peertjes zacht zijn, geen moes, & duw ze zeker nie plat!
laat dit 1 nachtje trekken, 's morgens heb k de stukskes in ne neteldoek laten uitlekken


in de namiddag werd het sap terug opgewarmd samen met minutsuiker,
4 minuten laten doorkoken (volgens verpakking van de suiker)
1kg suiker voor 1L sap .... mmm ... zo zoet als honing ...


et voilà ... zie s hoe schoon ... k ben er trots op ... zaalig lekker!

daarnet bij t omkeren het ultieme moment:
is hem lopend of is het gelei? & het is gelei! hallelulja!

de gelei doe je heet in de potjes, dekseltje erop, omdraaien
(om luchtdicht te maken) & wachten tot ie koud & doorkoud is!

het schone kersenstofke heb k pas in mijn brievenbus gevonden
& werd besteld bij Rood met witte stipjes ...

& lieve lezers opgelet:
k heb niet enkel 2 potjes maar maar liefst 15 stuks!!!
dus al wie in de buurt woont mag gerust ééntje komen afhalen ;)

5 opmerkingen:

  1. Amai, 15 potjes! Je hebt goed je best gedaan!
    't Is precies wel een hele karwei om te doen...
    Lusten de kindjes 't ook?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Katja, da doen we allemaal tussendoor hee ;)
    "mmmmmmmmmmmmm" was hun reactie, dus k denk t wel ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Kweeperengelei ze zeggen dat het maar ik heb het nog nooit gegeten!! Goed gewerkt je kunt de winter door...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ja, dan denk ik 't ook! Fijn dat ze 't ook graag eten!
    Fijn weekend!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb het nog nooit gegeten, maar het ziet er lekker uit.

    BeantwoordenVerwijderen